Tågbolag

 

SJ
Dem är fortfarande det absolut största tågbolaget i Sverige, att de har så stort monopol beror mestadels på att det är tågbolaget som ägs av den svenska staten. SJ sätter sina biljettpriser beroende på efterfrågan och hur nära resdagen man bokar sin biljett. Desto närmare resdagen, desto dyrare blir det. Något som också spelar roll är vilken dag i veckan du väljer att åka och om du vill åka regionaltåg eller X2000. För att få det absolut bästa priset på biljett hos SJ är det bästa att boka precis 90 dagar innan resdagen, då släpps biljetterna och det blir billigast.

 

Veolia Transport
Sedan juli 2009 kör Veolia tåg på sträckan mellan Malmö Syd och Stockholm på helger, de har fasta biljettpriser och en mysig panoramavagn som restaurangvagn. Där kan du njuta av utsikten när du åker. Tyvärr betyder de fasta priserna att det inte går att få några lågprisbiljetter alls, men det kan ändå bli billigare än SJ tillexempel.

 

Lapplandståget (Veolia)
Med Lapplandståget som är ett varumärke under Veolia kan du åka till Norrland från de tre största städerna i Sverige. Dessa tåg kör från Malmö, Stockholm och Göteborg till Narvik och Luleå, men stannar även på vägen så att det finns möjlighet att åka mellan städerna i södra Sverige också. Alla biljettpriserna på dessa tåg är fasta så det man behöver oroa sig över är inte chockartat höga priser utan snarare att biljetterna ska ta slut.

 

Berlin Night Express
Detta är en nattågslinje i samarbete med SJ som går varje dag under sommaren och varannan dag resterande delar av året. Samarbetet med SJ går ut på att bolaget använder SJ:s sov- och liggvagnar. Tåget går från Trelleborg till Sassnitz, med tågfärja över östersjön. Somna i Sverige och vakna i Berlin.  

 

Inlandsbanan 
Inlandsbanan sträcker sig mellan Kristinehamn och Gällevare och är inriktad på turistmål. Längs med sträckan gör tåget ett flertal stopp, bland annat vid det berömda myggmuseet i Avakadjo. På tåget berättar en guide för dig om alla olika sevärdheter som tåget passerar.